Glutenallergi – kan du tåle gluten?

hvede og glutenallergi

Glutenallergi? Hvad skal man tro? Følger du med i magasiner og blade om sundhed, kan du ikke undgå at være stødt på for og mod i forhold til, om gluten bør være en del af din kost. Vi har talt med to eksperter for at finde ud af, hvad du egentligt bør mene om gluten, for der er delte meninger og erfaringer med, hvordan gluten påvirker vores kroppe.

Er glutenallergi noget vi allesammen skal tænke over? Eller hvordan forholder man sig til gluten?

På den ene side har vi Mette Borre, der er klinisk diætist ansat på Aarhus Universitetshospital, hvor hun til daglig rådgiver mennesker med mavetarmproblemer – herunder mennesker som lider af cøliaki, der er en sygdom, hvor man ikke kan tåle gluten.

På den anden side har vi Zennie Bonde Mogensen fra Kropsinstituttet. Sammen med sin mand Martin vejleder hun mennesker til en sund livsstil i balance. De har blandt andet udgivet bøgerne ”Den fedeste juicekur” og senest ”Den sejeste suppekur”.

Hun spiser ikke selv gluten og har ikke gjort det i mange år. For hende har det betydet en højere livskvalitet og færre gener.

Glutenallergi: Hvad er gluten egentligt? 

Gluten er et protein, som blandt andet findes i korn og mel fra byg, hvede og rug. Det er en naturlig bestanddel af disse typer korn, som især bliver fremhævet på grund af sine egenskaber i bagværk, hvor det er med til at brød hæver og får en god konsistens.

- Ordet gluten stammer fra det latinske ord "glue" for lim. Det er dets klæbeevne, som holder brød og kager sammen, samtidig med at det får dejen til at hæve og blive elastisk. Særligt i hvede er indholdet af gluten højt, hvilket også er årsagen til at hvedemel er godt at bage med. Derfor er det også meget efterspurgt af bagere og forskellige fødevareproducenter.  

Gluten findes derfor også i sennep, fyldte chokolader, chips, øl og leverpostej – og rigtig mange andre færdigproducerede eller forarbejdede fødevarer. Igen er det især hvedemel, der bruges til mange forskellige formål, og det betyder, at vi danskere generelt indtager meget gluten i dag.

Har du glutenallergi? Så prøv vores glutenfri chokoladekage

Er gluten skadeligt?

- Jeg mener ikke, at der er belæg for at sige, at gluten i sig selv er skadeligt. Det er et protein, og dem skal vi have en vis mængde af. Vi mangler dog ikke proteiner generelt, så ernæringsmæssigt set er gluten ikke så interessant i sig selv.

- Men der findes en del mennesker, som lider cøliaki eller glutenintolerance, 0g som derfor ikke har godt af at spise gluten, men for langt de fleste mennesker er det fuldstændig uproblematisk.

Fra hendes synspunkt er det høje indtag af gluten kun bekymrende fordi det generelt kommer fra fødevarer, der i sig selv er bekymrende.

- Hvidt brød, kager og hvid pasta er to store kilder til gluten, men det er også kilder til mange kulhydrater og udsving i blodsukkeret, som kan give insulinintolerance. Samtidig indeholder de fødevarer ikke megen anden næring eller kostfibre, så det er i det hele taget en kost som bør begrænses selvom man ikke har problemer med gluten.

Vælger du i stedet at spise groft rugbrød, som også indeholder gluten, så har jeg ingen betænkeligheder. 

Gluten er uproblematisk for mange

Zennie Bonde Mogensen er enig i, at gluten er fuldstændig uproblematisk for mange mennesker, men hun tilføjer at gluten i sig selv ikke har nogen særlig ernæringsmæssig nødvendighed, og samtidig er hun bekymret for om den måde, vi fremstiller vores fødevarer på i dag, påvirker kvaliteten af det gluten, der er i kornet.

- I udgangspunktet mener jeg, at naturens råvarer er intelligente og gode for os. Jeg mener, at en kost med mange grøntsager og uforarbejdede fødevarer er det sundeste for os at spise, og jeg er bekymret for den måde, vi producerer mange af vores fødevarer på. Vi fremavler, genmanipulerer og effektiviserer produktionen for meget.

- Jeg tror, at det på en eller anden måde kan ændre ved kvaliteten af de næringsstoffer maden indeholder og herunder det gluten, vi spiser i dag. Måske grunden til at mange i dag reagerer på gluten er en konsekvens af den måde vi fremstiller vores mad på, siger hun og understreger, at hun ikke mener, at man skal leve glutenfrit, hvis man ikke har nogen problemer med gluten.

Glutenfri muffins – se videoen, hvordan du gør