Bliver du syg af din BH?

kvinde i lyserød bh

Nej, du får ikke brystkræft af din BH. Men den kan godt give dig allergi, dårlig fordøjelse og ondt i hovedet. Her får du gode råd til, hvordan du undgår det.

Myter om din BH

At en BH med bøjle skulle kunne forhindre lymfevæske i brystet i at flyde frit og dermed forårsage kræft, er en sejlivet myte, ligesom at selve metalbøjlen kan ”stikke af” og punktere et silikonebryst.

Derimod er det sandt, at næsten 80 procent af alle kvinder bruger en forkert størrelse BH. Og det kan give anledning til alle former for kramper.

– Ondt i ryg og nakke er helt almindeligt, specielt hvis man har en stor barm. Er man slank, kan man opleve, at BH’en giver åndenød, hvis den trykker for hårdt mod brystbenet, siger Sara Sturesson, BH-afprøver og underviser hos undertøjsfirmaet Freya.

Sådan finder din den rigtige BH. 

Bruger du en forkert BH-størrelse?

Test dig selv: Hvis du kan nikke genkendende til flere af disse 7 problemer, så er det tegn på, du bruger en forkert BH:

1) Ondt i maven?
Hvis BH’en sidder for stramt eller for langt nede omkring brystkassen, kan det forårsage tryk på mavesækken og mellemgulvet med sure opstød og andet ubehag til følge.

2) Nikkelallergi?
Spænderne på ryggen kan indeholde nikkel. Hvis du får symptomer på eksem, kløe, knopper og revner, kan du have reageret på det. Prøv at smøre spænderne med en klar neglelak på den side, der vender mod huden.

3) Snurren i armene?
En for lille BH kan mase nerver, blodkar og muskler. Et konstant tryk på et forkert sted på skulderpartiet kan gøre, at man bliver følelsesløs og får snurren i armene.

4) Hovedpine?
En for lille BH, der strammer på nerver, blodkar og muskler, kan forårsage hovedpine. En anden grund til hovedpine er, at BH’en ikke løfter og støtter tilstrækkeligt. Det gør, at musklerne i skulderen og øvre del af ryggen skal arbejde hårdere og bliver spændte.

5) Eksem?
En BH, der ikke sidder ordentligt under brystet, som sidder for langt nede, ikke slutter til, gnaver og ikke støtter, gør, at man lettere bliver fugtig og irriteret under barmen. I forlængelse heraf kan man få en svampeinfektion og eksem. Huden kan også være overfølsom for materialet i BH’en, som ofte består af syntetisk materiale. Forsøg at bytte til et blødere stof og behandl din eksem med receptfri hydrokortisoncreme.

6) Åndenød?
Sidder BH’en for stramt omkring brystkassen, kan det føre til yderligere overfladisk vejrtrækning, og balancen mellem syre og kuldioxid forstyrres. For meget kuldioxid i blodet gør, at kroppen forsøger at komme af med det ved at trække vejret endnu hurtigere, og det speeder nervesystemet op. En god BH tillader dybe vejrtrækninger.

7) Ondt i hofter og knæ?
Hvis ens bryster har forskellig størrelse, og man ikke justerer BH’en efter det, kan det resultere i at man trækker skulderen op i den ene side for at kompensere for ubalancen. Kroppen bliver skæv, og den ene side belastes mere med smerte til følge.

3 tips til den rigtige BH: 

1) Mange måler omkredsen med et målebånd, og går efter det mål, når de vælger størrelsen. Men hvis man måler 90 centimeter under barmen, betyder det ikke, at man skal vælge en BH med størrelse 90. Omkredsen strækker sig ca. 7 cm., så gå efter en BH med omkreds på 80-85.

2) Når det gælder skålen, skal du tænke større, end du bruger. Skålen skal slutte rundt om hele brystet, der skal ikke vælte noget ud over. Løft brystet på plads i skålen, når du tager BH’en på: Fang brystet under armhulen, fra ydersiden, og løft det opad og indad. Skålen skal ligge fast om brystet og ikke være løs.

3) Skulderstroppen skal ikke bære eller løfte brystet. Det er omkredsbåndet, som skal bære 80 procent af vægten af din barm. BH’en skal sidde fast, selv når du lader stropperne glide ned over skuldrene.

Køb badetøj, der passer til din barm. Se det flotte udvalg her