Vandmelon - ikke kun vand!

Kvinde der spiser vandmelon

Sæt bare tænderne i de søde meloner her i sommervarmen. Vandmelon er en god kilde til væske - og så er den tilmed fyldt med sunde sager. Læs mere her.

Det er højsæson for vandmelon og de andre melontyper, og du har sikkert allerede mæsket dig i flere af slagsen. Det meget store vandindhold på mere end 90 procent gør meloner, og særligt vandmelon, til en læskende fødevare, som er god at slukke tørsten i.

Smagen er tilmed dejlig sød og mild, uanset om du vælger vand- eller sukkermeloner.

Er der sukker i vandmelon?

Meloner er ernæringsmæssigt inddelt i to hovedgrupper: sukkermeloner og vandmeloner. Sukkermeloner er galia-, honning- og cantaloupmelon, som alle har kernehuset i midten, mens vandmelonens kerner sidder i frugtkødet - hvis de da ikke er stenfri, for disse typer er blevet vældigt populære indenfor de senere år. 

Vandmeloner kan i øvrigt også have gult frugtkød; denne type er fremavlet ved forædling. Halvdelen af de meloner, der sælges i Danmark, er vandmeloner.

Verdens nemmeste salat med vandmelon - få den her!

Vandmelon som vitaminpille

Hvilken melon er så den sundeste? Alle melontyper indeholder C-vitamin og kalium, men vandmelonen indeholder mindre sukker end de små sukkermeloner. Vandmelonens pink frugtkød indeholder antioxidanten lycopen, som formodes at kunne nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom, samt booste kroppens fedtforbrænding.

Så de er ikke kun fyldt med vand!

Alle slags meloner er kaloriefattige med omkring fem gram sukker pr. 100 gram. Til sammenligning indeholder banan omkring 15 gram sukker pr. 100 gram. Vær dog opmærksom på, at du ofte kan spise en hel del mere melon end banan og andre frugter.

Galiamelon er særligt sød, ligesom den sprødere frøskindsmelon, og begge er bl.a. rige på kalk og A-vitamin. Honningmelon indeholder kalium ligesom cantaloupe-melonen og netmelonen, der også er rig på carotenoider.

Læs her om 5 madvarer, der giver en flad mave. 

Hvornår er en melon moden?

Friskhøstede meloner indeholder mere sukker, end hvis melonen har ligget en uge i supermarkedets køledisk. Men spis dem gerne friske - da er smagen trods alt den bedste. 

Et godt tip til at få fingre i en godt moden og smagfuld melon er ved at vælge en melon, der er en anelse blød i skallen. Stik næsen ned til stilken: dufter den sødt af melon, så er den moden!

Når du opbevarer melonen i køleskabet, er det bedst at pakke den ind, da den afgiver smag til andre madvarer. Og også suger andre smage og lufte til sig. Kernerne kan fjernes, men de er meget nærende og kan sagtens synkes.