Spis alle regnbuens farver

spis

Spis variereret, så får du mest mulig næring ud af din kost. Læg en regnbue på din tallerken. Her kan du se, hvad du skal vælge – og hvorfor.

Farveglade frugter og grøntsager er ikke bare smukke at kigge på - spis dem og mærk alt det gode, de kan gøre for din sundhed. De forskellige farvepigmenter – også kaldet fytokemikalier – har masser af sundhedsmæssige effekter, mener Helena Nyblom, læge uddannet ved Sahlgrenska Akademin ved Gøteborgs Universitet. Farvepigment beskytter os blandt andet mod inflammation, samtidig med at de fungerer som antioxidanter.

– De giver en naturlig beskyttelse mod angreb fra de frie syreradikaler, som ellers ville skade vores celler. Det mindsker risikoen for masser af livsstilssygdomme som demens, kræft og hjerte-kar-sygdomme, siger Helena Nyblom.

Og jo flere forskellige farver vi spiser i samme måltid, jo bedre.

– En plus en bliver ikke to, men tre eller fire. Hvis vi spiser blåbær sammen med lidt hindbær og appelsin, så får vi meget mere næring, end hvis vi spiser dem hver for sig. De forstærker hinandens effekt.

Farverne er ikke tilfældige

Ofte tænker vi, at frugter og grøntsager bare indeholder pigment fra lige netop den farve, vi ser, men det er ikke tilfældet.

– Træerne har grønt løv om sommeren, men om efteråret ændrer de farve. Så kommer de orange og røde pigmenter frem. Præcis på samme måde er det med de grønne bladgrøntsager, som også indeholder de farver. De er der hele tiden, også selv om man ikke kan se dem, siger Helena Nyblom.

Nøjagtig hvor mange farvepigmenter, der findes i grøntsager, ved vi ikke. Men Helena Nyblom plejer at inddele dem i hovedgrupperne grøn, rød, blårød, hvid og gulorange. Inden for hver kategori findes flere forskellige pigmenter med lignende egenskaber. Ofte indeholder fødevarer pigment fra flere af grupperne.

– I en appelsin findes der 170 forskellige farvepigmenter, som vi kender til. Men der findes sikkert flere. Man er kun lige begyndt at forske inden for det område.

Spis dig glad

Spis varieret af alle farver

For at få den optimale næring skal vi ifølge Helena Nyblom forsøge at spise af alle farverne. Man kan helt enkelt gå efter at spise en regnbue ved hvert måltid. Men der findes visse fødevarer, som har ekstra meget farvepigment.

– Krydderier indeholder enorme mængder. Så drys gerne lidt basilikum eller oregano over maden.

Desuden indeholder de frugter og grøntsager, som har den mørkeste farve, normalt mest pigment. Det samme gælder for dem, der har meget skal i forhold til frugtkød. Den bedste næring findes nemlig oftest i skallen.

–  Blåbær og brombær er ekstremt gavnlige. De er mørke i farven og har forholdsvis meget skal. Bær er i al almindelighed vældig sunde.

For at maksimere næringsoptagelsen skal vi desuden spise fedt sammen med frugter og grøntsager. Visse farvepigmenter er nemlig fedtopløselige.

– Spis dressing på salaten, og tag nogle mandler eller en lille smule chokolade sammen med frugten, siger Helena Nyblom og tilføjer samtidig, at visse farvepigmenter frigøres i større mængde, hvis vi varmer maden.

– Kogt tomatsauce og pasteuriseret tomatjuice indeholder f.eks. mere af det røde farvepigment lycopen end rå tomater. Men når vi opvarmer tomaterne, ødelægges i stedet en del af C-vitaminet. Derfor er det vigtigt at spise varieret.

Så meget skal du faktisk spise hver dag

Spis de sunde farver

  • Hvid

Farvepigment: Flavonoider, sulfider.

Findes i: Æbler, løg, hvidløg.

• Stimulerer kroppens rensningsenzymer.

• Beskytter blodkarrene mod angreb fra de frie syreradikaler og mindsker dermed risikoen for blodpropper.

• Modvirker inflammation.

• Modvirker kræft.

• Modvirker tidlig aldring.

  • Gul og orange

Farvepigment: Carotenoider.

Findes i: Gulerødder, søde kartofler, citrusfrugter.

• Beskytter karsystemet og sænker blodfedtniveauet.

• Beskytter mod solens UV-stråler.

• Stabiliserer blodsukkeret og mindsker risikoen for diabetes.

  • Rød

Farvepigment: Lycopen.

Findes i: Tomater, vandmelon.

• Har positiv effekt på huden.

• Modvirker prostatakræft.

• Giver en indre solbeskyttelse ved at blokere for UV-stråler.

  • Grøn

Farvepigment: Klorofyl, sulforafan.

Findes i: Kål, broccoli, grønne bladgrøntsager.

• Blokerer kræftfremkaldende stoffer og forebygger frem for alt tyk- og endetarmskræft.

• Stimulerer kroppens eget rensningssystem.

• Mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

  • Blå, lilla og mørkerød

Farvepigment: Anthocyanin.

Findes i: Blåbær, kirsebær, brombær, jordbær.

• Beskytter mod frie syreradikaler – frem for alt solens UV-stråler.

• Påvirker blodpladerne positivt og mindsker dermed risikoen for at få blodpropper.

• Mindsker risikoen for demens.