Hvad er forskellen på mandariner og klementiner?

Mandariner og klementiner

Det kan være svært både at se og smage forskel på de orange frugter.

Dette er forskellen på mandariner og klementiner

Kan du se forskel på de små orange frugter, der er alle vegne lige nu?

Sandsynligvis stammer betegnelsen ”mandarin” fra farven på mandarinernes (embedsmæn­dene i det kejserlige Kina) dragt. Selv om de stammer fra Kina, har englæn­derne valgt at kalde dem tangerines efter den marokkanske havn Tanger. Herfra blev de første mandariner nemlig afskibet til Europa i 1841. Mandariner er en af de mest delikate frugter og en fast del af den danske julemåned. I skallen findes små sække med citrusolie. Når vi skræller frugterne, kommer juleduften frem. De små, lækre sager har et højt indhold af C-vitamin, hele 40 mg pr. 100 gram frugt. Derudover er de fyldt med A-vitamin, folat, kalium, jern og fosfor.

Vil du vide mere om klementiner og manderiner? Læs de ting, du ikke vidste om citrusfrugter

Klementiner er en sort af mandariner. De har en tyndere skal, er sværere at skrælle og indeholder typisk færre kerner. De er ofte også lidt sødere. Klementinen er opkaldt efter den franske præst Fader Clement Rodier, som opdagede den i 1890'erne.

Klementiner og mandariner er lige sunde, så uanset om du væl­ger den ene eller anden, får du de gode stoffer. Begge er dog yderst tempera­turafhængige. Skallen er grøn, indtil det bliver koldt nok, så kommer den knaldorange farve frem. Det skal være koldt, men ikke alt for koldt, og de må ikke få frost.

Tips til brug af mandariner

- Mandariner er et nemt, bekvemt og delikat valg, når vi er sultne for sjov. De pynter både i en salat og oven på kager.

- Vælger du økologiske mandariner, kan du tørre skallen, skære den i mindre stykker og komme dem i din dåse med almindelig te.

LÆS OGSÅ: Frisk dessert med citrusvaniljeis 

- Du kan også tørre skal­len, blende den helt fint og bruge den som drys på din cafe latte eller for den sags skyld oven på fisk.

- Kom skallen fra 10 man­dariner i et stort sylte­tøjsglas og hæld vodka eller hvid portvin over. Lad skallerne trække 3-4 uger og filtrer dem fra. Smag evt. til med flydende honning. Hæld på en smuk flaske. Nu har du husets helt egen avec til kaffen. (RG)