Får du for meget salt?

salt

Vi elsker den salte smag i maden, brødet, snacks'ene - men mange af os får alt for meget salt, og det er skidt for sundheden. Her får du gode grunde til at skrue ned for saltet – og tips til erstatninger.

Vidste du, at der er rigtig meget salt i det brød, vi køber, i den færdiglavede sovs, osten, myslien og kødpålægget? Faktisk stammer størstedelen af vores daglige saltindtag fra købe-produkter og take away-mad. En almindelig købepizza giver f.eks. en hel dags saltforbrug.

Hvorfor spiser vi salt?

Vi elsker salt. Og det er også en billig og god måde at fremhæve smagen i maden på. Gennem livet vænner vi os til at spise mere og mere, og da vores smagsløg også svækkes med alderen, er det en udfordring for mange at nyde den gode smag i maden uden at tilsætte det hvide drys. Man kan godt vænne sig til at spise mindre, men det tager fire-fem uger at vænne sine smagsløg til at spise markant mindre salt.

Hvor meget salt må vi få?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi max spiser 5 gram salt om dagen. Det kan være svært at holde øje med, da meget af det salt, vi indtager, som før nævnt stammer fra købeprodukter – eller når vi spiser ude. Faktisk er det kun en tiendedel, vi selv tilsætter hjemme ved kødgryderne. En tommelfingerregel er, at vi kvinder må spise max 1 tsk. tilsat salt om dagen.

Sådan påvirker salt dine organer: Læs mere her

3 gode grunde til at skære ned på saltet

  1. Blot 3 gram mindre om dagen vil påvirke blodtrykket i en positiv retning
  2. For meget salt kan have betydning for udvikling af hjerte-kar-sygdomme
  3. Du kan langsomt vænne dig til at nyde maden med mindre salt – så du igen kan smage maden uden at tilføre ekstra. Det gavner også din sundhed på sigt.

Vågner du med poser under øjnene? Det kan skyldes, du spiser for meget salt. Læs mere her

Gode erstatninger til salt:

  • Et lille pift sojasovs, lidt revet parmesanost, et drys salte nødder, kapers og ansjoser – indeholder alle mindre natrium, og har en mere nuanceret smag end salt.
  • Vælg krydderier og friske eller tørrede krydderurter som smagsgivere i maden. Peber, hvidløg, ingefær, chili og lime kan også give maden smag, der til dels kan erstatte saltsmagen.
  • Vælg at bage dit brød selv, så du selv bestemmer saltindholdet. Du kan også selv bage din leverpostej, og som alternativ til færdigkøbt kødpålæg vælge en rest kylling eller en hjemmelavet frikadelle fra dagen før – så længe du ikke øser store mængder salt i farsen!