Er naturlige sødestoffer sundere end kunstige?

Sødestoffer

Sødestoffer er søde som sukker – men er de sunde? Cola Light, sukkerfri slik og sødetabletter i kaffen. Der er mange muligheder for at få den søde smag uden at spise sukker – men er det en god idé?

Der er mange ulemper ved sukker: Det påvirker blodsukkeret og gør os trætte og afhængige, det feder, og det giver huller i tænderne. Derfor er det fristende at skifte sukkeret ud med sødestoffer – men sødestoffer har på den anden side en klang af noget farligt over sig. Det er kemi, som er fremstillet af fødevareindustrien med det ene formål at sælge flere varer. Er det både ondsindede og skruppelløse mennesker, som har været i laboratoriet? Hvorfor bliver der ellers ved med at være så mange diskussioner om sødestofferne? Så hvad skal du vælge, når du vil have den forførende søde smag?

Sukker, frugtsukker, sirup og honning er naturlige sødemidler, som er kilde til kalorier og påvirker blodsukkeret. Sødestoffer som tilsættes maden, er tilsætningsstoffer og betragtes derfor af mange som “kunstige”. Nogle mener, at sødemidler, som er baseret på eksempelvis ”Stevia” og “Birkesød”, er naturlige, fordi de indeholder sødestoffer (steviolglykosider E 960 og xylitol E 967), der har deres oprindelse i henholdsvis birketræer og stevia-planten

Men ifølge sundhedsekspert Anette Harbech Olesen er fremstillingen af sødestoffer, som er baseret på birketræer eller steviaplanten, kemisk.

 - Da jeg begyndte at blogge om mad for mere end 15 år siden, anbefalede jeg “Birkesød”, men det gør jeg ikke mere, siger Anette Harbech Olesen og uddyber:

- Dels er jeg blevet i tvivl om, hvilken effekt det har på kroppen, og dels bliver det i dag fremstillet på en anden måde. Jeg synes, det er er svært at finde god dokumentation for effekten, så derfor er jeg holdt op med at anbefale det. Hvis man gerne vil bruge et sødemiddel, tror jeg, at stevia-baserede produkter er den bedste mulighed.

Tørret frugt er fyldt med sukker, men ikke sødestoffer

Bedst at vænne sig af med sødestoffer

Men det allerbedste alternativ er Anette Harbech Olesen ikke i tvivl om:

- Det er at bruge de naturlige sødemidler og vænne os fra, at det hele skal smage sødt. Man kan eksempelvis eksperimentere med kun at tilsætte halvdelen af det sukker, som en opskrift anbefaler og i stedet tilsætte frugter som også har en sødme, og som kan give noget af den fylde, der mangler fra sukkeret, siger hun og peger på, at bananer og æbler ofte er gode, men det kan også være gulerødder eller squash.  

- Man kan vælge at bruge uraffineret kokossukker i stedet for det almindelige sukker. Det har en god og fyldig sødme, som kan gøre overgangen til mindre sukker lidt nemmere. Min filosofi er, at vi skal spise så naturligt som muligt med så lidt tilsætningsstoffer og kemi som muligt, så det er grundlæggende min anbefaling. 

6 fejl sunde mennesker begår

 

Naturligt søde chokolademuffins

Disse lækre chokolademuffins er sødet med dadler og kan bages helt uden gluten og mælk. De er delikate, lette at bage og smager fantastisk godt.

Ingredienser (6-8 stk)

250 g dadler uden sten

1 dl vand

Revet skal af 1 appelsin

2 dl appelsinsaft

¾ dl ekstra jomfruolivenolie

75 g peanutbutter

20 g cacao

50 g rismel (hvis glutenfri) eller hvedemel

50 g mandler, blendede

1 spsk loppefrøskaller (Skallin eller Husk)

½ tsk bagepulver

1 tsk salt

1-1½ tsk lakridspulver

Fremgangsmåde:

Kom dadler, vand, appelsinskal og –saft, olie, mandler og peanutbutter i blender eller foodprocessor og kør massen til den er helt findelt og glat. Bland mel, loppefrøskaller, bagepulver, cacao, salt og lakrids i en skål og kør det med i daddelmassen til en tyktflydende dej. Kom dejen i faste muffinforme og glat overfladen med bagsiden af en våd ske. Bag kagerne ved 170 grader varmluft eller 180 grader almindelig ovn i 18-20 minutter.

Når kagerne er kølet af, kan de spises som de er, eller pyntes med en topping af :

75 g dadler

25 g peanutbutter

¾ dl appelsinsaft

1 tsk rålakridspulver

Blendes og bruges til pynt sammen med chokolade, frysetørrede hindbær, tørrede morgenfrueblade eller reven appelsinskal. Anvend økologiske ingredienser, de smager bedre og så undgår du unødig kemi.