Det er nu, hyben skal plukkes!

hyben

Sommertid er tid til hyben. Over de næste uger står hybenrosen i blomst, og også de rød-orange bær begynder så småt at blive plukke-modne. Læs her, hvorfor de røde bær er så sunde.

Hybenrosen, der også kaldes for ”rynket rose”, vokser vildt over det ganske land, typisk ud mod kysterne. Og faktisk kan du hjælpe naturen ved at plukke og bruge bærrene. Hybenrose er nemlig en dominerende plante, der kan fortrænge andre planter, derfor fjernes den flere steder.

Hyben er supersunde

Din egen fordel ved at bruge hybenbærrene er, at du dels får fornøjelsen ved at være i naturen, dels får du en knaldorange C-vitaminbombe. Du kan bruge hyben frisk, du kan fryse bærrene eller tørre dem ved lav temperatur, der er masser af muligheder.

Brug dine hyben i en lækker marmelade - her får du opskriften på hybenmarmelade med vanilje

Du bevarer flest vitaminer, hvis du ikke varmer hyben op. Blend de friske, gerne lidt bløde hybenbær i en foodprocessor, pres dem gennem en si, så du slipper for frøene. Herefter kan du komme saften fra hyben i en isterningebakke og fryse dem.

Hyben som sød marmelade

Men, selv om du får mest ud af uopvarmede bær, er der altså ikke noget så lækkert som en god og sød hybenmarmelade. Her skal der arbejdes lidt mere, da bærrene skal deles og frøene fra hyben skrabes ud. Det kan dog være en ganske hyggelig fornøjelse. Specielt, hvis du gør det en dag, hvor du kan sidde udenfor og nyde solens stråler, mens du arbejder.