Smykkedesigner Trine Starup: Jeg er så glad og stolt

Trine Starup står bag den smukke ring til vinderen af SØNDAGs Heltindepris 2015

Findes ikke to ens

– De smykker, jeg laver, er håndlavede og unikke. Der findes ikke to af mine smykker, der er 100 procent ens. 

Trine er nøje udvalgt som kvinden bag den ring, som vinderen af SØNDAGs Heltindepris 2015 vil modtage, når hun er blevet udpeget af dommerkomitéen, der ud over bladets chefredaktør Stinne Bjerre også tæller Mimi Jakobsen, som er tidligere socialminister og generalsekretær for Red Barnet, tidligere socialrådgiver og brevkasseredaktør Hanne Reintoft og den tidligere formand for Børnerådet og stifter og indehaver af Huset Zornig, Lisbeth Zornig.

– Jeg er så glad for og stolt over, at jeg ved at designe og udforme ringen til den kvinde, der bliver udnævnt som vinder af SØNDAGs Heltindepris 2015, er med til at hylde alle de fantastiske frivillige kræfter, der findes i Danmark. For de fortjener det i den grad. Uden dem havde der ikke været et Danmark, som vi kender det, siger Trine Starup til SØNDAG.

Kender du én som skal nomineres til SØNDAGs Heltindepris

Smutture og sideveje

Det var ikke at læse i kortene, at Trine skulle blive smykkedesigner. Hun er født og opvokset i Esbjerg på den jyske vestkyst. Hendes far var salgschef på slagteriet, og hendes mor var hjemmegående. Trine var efter gymnasiet meget i tvivl om, hvilken vej hun skulle vælge i livet. 

– Jeg tog den lange vej med en masse smutture og sideveje, før jeg fandt ud af, hvad jeg egentlig ville med mit liv. Jeg har altid godt kunnet lide de kreative fag. Det at skabe noget trak i mig, så jeg tog uddannelsen som beklædningsdesigner i Kolding relativt sent, og bagefter fik jeg arbejde som underviser på en højskole i Jylland, hvor man tilbød en række kreative fag. 

Forelskede sig i eleven

Hun faldt godt til i rollen som underviser og holdt af at formidle sin viden og at inspirere andre til at gå i gang med deres egne projekter. Og så forelskede hun sig. I en kursist, der var seks år yngre end hende.

– Ja, det var noget værre noget med sådan en »forbudt forelskelse«, siger hun og slår en smittende latter op. 

– Det lå ligesom i kortene på højskolen, at man som underviser ikke indledte et forhold til en af kursisterne. Men sådan er det jo med kærligheden. Dens veje er uransagelige, og jeg vidste bare, at han var manden i mit liv. Derfor tog jeg også konsekvensen og sagde op, før vores forhold blev kendt på skolen.

Lisbeth Zornig er dommer i SØNDAGs Heltindepris. Her fortæller hun om, hvordan omsorg føles anderledes, når den er ulønnet

Ølmanden banede vejen

Trine Starup fik for alvor løbet sin forretning i gang ved at deltage på messer, hvor kunderne ved selvsyn kunne opleve hendes design. 

– Ved en messe på Ledreborg Slot var jeg så heldig at komme til at stå ved siden af ølmanden. Det var et hit, for så søgte mændene jo derhen, mens deres koner fik ro til at se og prøve mine smykker. Jeg har gjort mig en masse erfaringer hen ad vejen, og der har da været bump. Men sådan er det jo, og jeg er lykkelig for, at jeg i år har kunnet fejre mit tiårs jubilæum som selvstændig.

Ud over i Trine Starups eget værksted, hvor hun af og til holder åbent hus for kunder eller åbner ved forespørgsel, kan du også se og købe hendes smykker i kunstnerbutikken Unika i Kompagnistræde tæt ved Strøget i København.