Martha kæmper for de glemte børn

Martha Masenge

Et besøg i Danmark i 1997 førte til, at afrikanske Martha Masenge stiftede et hjem for udviklingshæmmede børn i sit lokalområde i Tanzania.

Martha Masenge, 47, er fra en fattig provins i det nordøstlige Tanzania. Her må hvert familiemedlem hjælpe til med husholdningen og tjene til føden. Og det er også en af grundene til, at udviklingshæmmede børn bliver gemt væk fra samfundet, da det er en grundlæggende antagelse, at børn med handikap er ude af stand til at lære. Og det er en stor skam for familien.

- At få et handikappet barn ses af nogen som en straf fra Gud. Og derfor gemmes børnene i stalden eller i skuret, hvor besøgende ikke kommer. Børnene kommer heller ikke i skole eller er en del af familiens hverdag, fortæller Martha.

Besøg i Danmark åbnede Marthas øjne

I 1997 fik Martha mulighed for at besøge Danmark gennem Røde Kors. Her gæstede hun en sommerlejr for udviklingshæmmede børn, og til Marthas store overraskelse, så hun, hvordan børnene bl.a. kunne læse og spille computer.

- På det tidspunkt havde jeg absolut ingen idé om, hvordan en computer fungerede, og jeg måtte se måbende til, fortæller Martha med store øjne og et lille smil.

- Der vidste jeg, at jeg ville hjælpe de børn, som hver dag var gemt væk fra resten af samfundet. Også selv om folk ville se det som spild af tid. For jeg ville undervise børn, som ud fra deres optik var ude af stand til at lære. Men jeg ville! Og jeg ville få forældrene til at forstå, hvordan de kunne skabe trygge rammer for deres børn.

Ti år efter lykkes det

Ti år efter sit besøg i Danmark begyndte Martha sit projekt, Faraja Home. Med hjælp fra den danske forening Faraja, har projektet vokset sig større, og i dag er det en form for kostskole, der huser 20 børn med udviklingsvanskeligheder. Her går børnene i skole og lære om husholdning, så de kan klare dem selv senere i livet.