Årets heltinde 2017: Hjælper børn i sorg efter selvmord

Elene Fleischer fra Netværket for selvmordsramte (NEFOS) fik SØNDAGs Heltindepris 2017. Med titlen følger 25.000 kroner til foreningens arbejde for selvmordsramte og pårørende. Og prisen kommer til at gøre en stor forskel for de børn, der er berørte af selvmord, siger Elene.

– Det er NEFOS, der har vundet Heltindeprisen. For vi gør vores bedste, og derfor er vi også meget stolte og meget berørte over, at vores arbejde bliver bemærket, sagde Elene Fleischer i sin takketale ved prisoverrækkelsen, som fandt sted i Aller-Huset på Havneholmen i København.

Med prisen og hæderen fulgte et beløb på 25.000 kroner til den organisation, som vinderen af årets heltindepris repræsenterer, og et par smukke øreringe designet af Gitte Dyrberg fra Dyrberg/Kern. Og selvom Elene udviste stor ydmyghed, var ingen af gæsterne ved prisoverrækkelsen i tvivl om, at Elene er en sand heltinde, der har dedikeret sit liv til at hjælpe andre.

De pårørende var usynlige

Elene er rådgiver i organisationen NEFOS, hvor hun yder støtte til selvmordstruede og pårørende. Men Elenes store engagement blev allerede ansporet i 1990’erne, hvor hun igennem Centret for Selvmordsforskning i Odense forskede i selvmord blandt unge piger.

– Dengang blev det klart for mig, hvor stort et behov for støtte de efterladte og pårørende til selvmordstruede har. Samtidig provokerede det mig, at de pårørende var så usynlige, og at de ikke fik hjælp i deres store sorg.

Sætter børnene i fokus

Derfor skal de 25.000, som følger med titlen som årets heltinde, også gøre en forskel for de pårørende, som tit bliver overset. Her tænker Elene særligt på de såkaldte ”skyggebørn”.  

– Pengene skal bruges på et netværk for børn, hvis forældre eller søskende er selvmordstruede eller har begået selvmord. Det er særligt børn i alderen fra 9 til 12 år, der har behov for sådan et netværk, så de kan bearbejde chokket. Ofte føler de sig forkerte og anderledes, og så er det godt at kende nogle, der oplever det samme, siger Elene med stor alvor og påpeger:

– Vi har en tendens til at tro, at børn forstår det med det samme. Men sagen er den, at børns hjerner endnu ikke er udviklede, og det betyder, at de over en længere periode har behov for at bearbejde chokket. Derudover har børn ikke de samme rettigheder, hvis en pårørende tager sit eget liv. Mens voksne kan sygemeldes over en længere periode eller tage orlov, så må børnene på trods af sorgen fortsætte med at møde i skole.