Skotskternet weekend i Edinburgh

Rejs til Skotland og oplev hovedstaden Edinburghs gamle centrum, der bliver helt forgyldt i aftensolen

Nogle påstår, at Edinburgh kan skimtes fra Jyllands vestkyst i klart vejr. Vejret er dog sjældent særligt klart i Skotland, så rejs hellere tættere på. En weekend i Edinburgh er perfekt, og man kan ikke undgå et blive i godt humør i selskab med skotter. Alene fordi de taler så sjovt!

SØNDAGs udsendte har været på weekendtur i Skotlands smukke hovedstad, Edinburgh:

Halvvejs gennem Botanisk Have begynder det at dryppe fra oven. Selv havens buskede, røde egern søger ly, så jeg hopper om bord på den første og bedste sightseeingbus, hvor en flok amerikanske damer allerede har taget plads.

På intet tidspunkt går snakken i stå, imens vi kører gennem Edinburghs middelaldercentrum. Skyerne hænger mørke og truende over Edinburgh Castle, og de amerikanske damer siger wow til alting, men retfærdigvis er der altså også meget at sige wow til.

Det er ikke svært at se, hvad der inspirerede forfatteren J.K. Rowling til hendes bøger om troldmandslærlingen Harry Potter, for selv under skydækket er der noget magisk ved denne gamle by.

Caféen The Elephant House i Edinburgh er blevet berømt, fordi forfatteren J.K. Rowling skrev de første Harry Potter-bøger her. Caféen The Elephant House er blevet berømt, fordi forfatteren J.K. Rowling skrev de første Harry Potter-bøger her.

Bare ét stykke mere

Skyerne bliver hængende, så jeg søger ly i The Fudge Kitchen, hvor Ray Fordyce netop skal til at koge en ny portion af den populære peanutbutter-fudge. Butikken laver omkring 50 forskellige smagsvarianter, men fælles for dem alle er, at der skal masser af sirup, sukker og fløde i, forklarer Ray, der rører i kobberkedlen med en grydeske på størrelse med en pagaj.

Egentlig er fudge en amerikansk opfindelse, men i 1800-tallet fik skotterne smag for den bløde karamel, som for eksempel fås med smag af julekage til jul. 

– I skandinaver spørger altid efter lakridsfudge, konstaterer Ray så med en misbilligende hovedrysten. Man skulle næsten tro, han kunne læse mine tanker.  Med et snuptag i kedlen vælter han derpå rutineret den kogende karamelmasse ud på et bord, hvor den hurtigt begynder at størkne og tage form.

Kort efter er den klar til at blive skåret ud i mindre stykker, så jeg og butikkens øvrige nysgerrige besøgende kan smage den helt nye peanutbutter-fudge, helt frisk og lun fra fadet. Jeg hapser en blød luns og må tilstå, at den der vindtørre mørtel, som supermarkeder herhjemme kalder fudge, ikke tåler sammenligning med den, som skotterne laver.

Oplev Edinburgh på en rundrejse i Skotland med NILLES Rejser fra Aalborg (læs mere her) eller Kulturrejser Europa fra København (læs mere her).

Fudge (karamel) og lemon curd er skotternes favoritter. Fudge er karamel og findes i mange varianter. Lemon curd er skotternes favorit til scones og afternoon tea.

Grænsetærte og mikrokaffe

Man kan jo ikke leve af søde sager alene (men herligt at forsøge), så jeg lægger vejen forbi Edinburgh Farmers’ Market, landets største madmarked.

Med Edinburgh Castle som baggrund stiller folk fra oplandets gårde hver lørdag op med boder, hvorfra de sælger tærter, oste og traditionelle skotske retter med laks og lam. Alt det bedste fra de skotske floder og agre, hvor dyrene svømmer, går og græsser frit året rundt. 

– Vi startede med fløde og smør, fortæller Brenda Leddy, som har drevet sin lille gård i Stichhill i 41 år. 

– Senere lavede vi også ost, tærte, og lemon curd, forsætter hun. Brendas slægt går langt tilbage, og hendes opskrifter er gået i arv, ligesom de traditionelle metoder, der stadig anvendes på hendes gård.

Brenda rækker mig et stykke border tart, en traditionel tærte fra den skotsk-engelske grænse, og jeg vover ikke at afslå, selv om jeg er fuldstændig proppet. Brenda er blot en af mange her, som er ekstraordinært stolte af den skotske madtradition, og da jeg har været forbi alle boderne, er jeg blevet tilbudt enhver tænkelig skotsk specialitet.  

Men trods de mange traditioner skyder en ny generation ”madører” op i Edinburgh, og de insisterer på at gøre tingene lidt anderledes. Her på The Farmers’ Market betyder det, at jeg nu kan købe en kop kaffe fra et af byens mikroristerier eller prøve noget så selvmodsigende som en vegetarisk udgave af den skotske nationalret, haggis.

– Den er god nok, siger fyren, som bemander boden, og griner, da han ser mit ansigtsudtryk. Han er vist vant til de løftede øjenbryn.

Gå på opdagelse i Edinburghs charmerende middelalderkerne, måske møder du en skotte med en sækkepibe. Sækkepiber er ikke til at komme udenom i Skotland.

4 bryllupper og en begravelse

St. Giles’ Cathedral er et imponerende syn, og endnu bedre er det, når der er et bryllup i gang, hvilket lader til at være hele tiden.

Katedralen ligger midt på den historiske The Royal Mile, som ender ved slottet, og hele tre bryllupper har forvandlet gaden til et virvar af kiltklædte mænd og kvinder iført opsigtsvækkende hattemode.

Helt frem til bryllup nummer fire tror jeg fejlagtigt, at sækkepiberne mest er til for turisternes skyld. Jeg bliver klogere, da tonerne fra en sækkepibe fylder slotsgården, netop som jeg er i gang med at beundre de skotske kronjuveler på Edinburgh Castle.

Akkompagneret af en sækkepibespiller er bruden på vej ind til slotskapellet, og fordelen er åbenbar: Ingen i miles omkreds kan undgå at opdage hende. 

Jeg aflægger også visit hos Bobby på Greyfriars kirkegård. Ifølge rygtet ventede den lille terrier troligt ved sin ejers grav i 14 år, før den selv døde i 1872. Bobby er begravet ved siden af sin ejer og fik tilmed en lille statue på gaden udenfor, selv om hunde ikke længere er tilladt på kirkegården.

Udsigten fra Princes Street Gardens til det historiske Edinburgh Castle, der er bygget på en klippe midt i byen. Udsigten fra Princes Street Gardens til det historiske Edinburgh Castle, der er bygget på en klippe midt i byen.

Når solen titter frem...

Storbritannien har aldrig været berømt for sit gode vejr, og i denne artikel har jeg ikke tænkt mig at anfægte det.

Der er en grund til, at de skotske højlandsfår klæder sig i den tykkeste uld, og det er hyggeligt at gøre dem kunsten efter med sweater, halstørklæde og hue.

Bliver vejret for gråt, kan man også putte sig på byens charmerende pubber, der tilmed er fyldt med charmerende skotske mænd.  Og det er svært at undgå at komme i godt humør i skotters selskab. Alene fordi de taler så sjovt!

Men når solen titter frem en sjælden gang, er der intet som en spadseretur i Princes Street Gardens, der er et af de bedste steder at se solnedgangen over slottet og byens tage. Byen bades i et varmt, gyldent skær, som får den skotske hovedstad til at virke fuldkommen magisk.

Gode tips til Edinburgh

Sådan rejser du til Edinburgh

Oplev Edinburgh på en rundrejse i Skotland med dansktalende rejseleder.

Denne sommer rejser Kulturrejser Europa fra København (læs mere her) og NILLES Rejser fra Aalborg (læs mere her) med bl.a. dansktalende rejseleder og spændende udflugter til Skotlands smukkeste ø, Isle of Skye, smukke slotte, hyggelige whiskydestillerier og meget mere. Begge rundrejser varer 8 dage og koster fra 11.995 kr.