Vinterens bedste supper

Varm dig med en suppe i den kolde tid: Prøv den lækre fiskesuppe, der også er fin til gæster en lørdag aften og gulerodssuppen med den smukke farve, lækre smag og delikate drys af æbler og timian på toppen.

Fiskesuppe
TID: CA. 1 TIME

Du kan faktisk købe fiskehoveder og -ben i de fleste fiskeforretninger - de ligger bare ikke fremme. Undgå dog fede fiskeben og hoveder fra f.eks. laks til selve suppen.

Det skal du bruge

Suppen:

  • 2 kg fiskeben og -hoveder
  • 2 gulerødder
  • 1 løg
  • 1 porretop
  • 2 kviste timian3 stilke persille

    Fyld:

  • 500 g muslinger
  • 400 g frisk fisk, f.eks. torsk og laks
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • ½ fennikel
  • 1 porre
  • Olie til stegning
  • 2 kviste timian
  • 2 dl hvidvin
  • 5 tråde safran
  • Salt, peber
  • 3 stilke persille

Hæld fiskehoved og fiskeben i en stor gryde. Rengør gulerødder, løg og porre og læg i gryden sammen med timian og persille. Hæld koldt vand over og bring det i kog.

Fjern det hvide skum og kog i 20 min. Si væden fra, kassér fiskerester og kog evt. suppen ind.

Rens muslingerne. Skær fisken i mundrette stykker og sæt det på køl. Pil og hak løg og hvidløg. Skræl gulerødderne og skær dem i små terninger. Skær fennikel og resten af porren i tynde skiver.

Sautér de to slags løg i olie. Tilsæt muslinger, halvdelen af gulerødderne og timian. Hæld hvidvin på. Læg låg på gryden og kog, indtil muslingerne åbner sig. Kassér de muslinger, der ikke åbner sig.

Si væden over i fiskefonden.

Pil muslingerne ud af skallerne og læg dem i en skål.

Rør safran i suppen og smag til med salt og peber. Tilsæt fisk og muslinger, gulerødder, fennikel og porre 5 min. før servering og varm det igennem. Pynt med persille.

Tip

Safranen må endelig ikke overdøve suppens øvrige smagsindtryk. Så vær lidt forsigtig, bl.a. afhængig af hvor frisk (eller gammel) din safran er. Er den af nyere dato, skal du kun bruge 5 tråde, er den ældre lidt mere.

Den dejlige fiskesuppe tager lidt tid at lave og egner sig godt til gæstemad.

Gulerodssuppe med ingefær
TID: CA. 35 MIN.

Pil og hak skalotteløgene. Skær skrællen af ingefæren og hak den fint. Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker.

Det skal du bruge

 

  • 3-4 skalotteløg
  • 20 g ingefær
  • 400 g gulerødder
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 liter suppe, evt. bouillon
  • ½ dl fløde
  • Citronsaft
  • Salt, peber
  • 1 æble
  • 4 stilke timian

Sautér løg og ingefær i olie i en gryde. Tilsæt gulerødderne og lad det hele simre et par minutter. Hæld suppen over og lad det småkoge, til gulerødderne er møre.

Purér suppen evt. med en stavblender.

Rør fløden i, kog op og smag til med citronsaft, salt og peber.

Skær æblet i små terninger, vend dem med hakket timian og pynt suppen.

 

Læs også:

Lækre hverdagssupper
 
Smag på Madeira
Opskrift på æble-pastinaksuppe
 
Æble-pastinaksuppe