Kødfri dage hitter

Falafel
Af Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft

Skær ned på kød og kødpålæg og spis vegetarisk – det er både sundere og billigere, og så passer du samtidig på miljøet.

Stadig flere dropper kødet en eller to gange om ugen og sætter vegetariske måltider på bordet. Nogle gør det ud fra dyreetiske årsager, andre for sundhedens skyld og flere igen af miljøhensyn – kvægproduktion står bag en voldsom stor del af den samlede CO2-udledning.
Skifter du kødet ud med proteiner fra f.eks. bønner, linser og æg, bliver du helt sikkert mæt. Her får du opskriften på en vegetarisk hotdog.

Hotdog med falafel, rødbedehummus og syltet kål

Det tager ca. 30 min. at tilberede retten, og der er nok til 2. 
150 g revet rødbede
125 g kikærter, kogte evt. fra dåse
1 fed hvidløg
1 tsk. tahin
½ tsk. stødt spidskommen
1 spsk. citronsaft
2 tsk. olivenolie
½ tsk. salt
Friskkværnet peber
150 g falafel, fra køl eller frost
½ dl eddike
2 spsk. sukker
100 g spidskål
Dild
2 aflange, grove brød, ca. 150 g

Hak rødbede og kikærter i en foodprocessor eller multihakker sammen med hvidløg, tahin, spidskommen, citronsaft og olivenolie og smag til med salt og peber.
Varm falaflerne i ovnen som anvist på pakken.
Bring eddike, sukker og ½ dl vand i kog og kog, til sukkeret er opløst. Hæld lagen over fintsnittet spidskål og lad det trække i 10-15 min., vend jævnligt. Hæld lagen fra og bland kålen med dild.
Lun og flæk brødene og fyld dem med rødebedehummus, falafel og kål og servér straks.

Få fire andre kødfri måltider.

Fem-retters-vegetarmenu

Flade brød med grøntsager og dressing

Grøntsagsmuffins

Grønne deller

 

Læs hvorfor det er godt for dig at spise grønt