9 opskrifter på mørbrad

Opskrifter på mørbrad

Mange danskere vælger mørbrad, når der skal gris på bordet – og det er også både nemt, magert og forholdsvis billigt! Fjern blot først hinder og synlige sener – og steg det ikke alt for voldsomt, for det bliver nemt tørt ved overstegning.

Ni lækre opskrifter på mørbrad

En svinemørbrad er perfekt at servere til gæster en lørdag aften. Hvad end du er til den fyldte slags, til mørbradbøffer, eller til svinemørbrad i en gryderet finder du en lækker opskrift lige her. Vi har nemlig samlet ni skønne opskrifter med svinemørbrad.

Fyldt mørbrad

 

Svinemørbrad, helstegt
med valnødde-sveskefyld

 

Mørbrad mafioso

 

Svinemørbrad med rødkåls-
salat og brunede kartofler

 

Mørbradbøffer med
»flødestuvede« svampe

 

Mørbradbøffer med
appelsinsauce

 

Mørbradbøffer med
spinat og feta

 

Svinemørbrad
med bacon

 

Svinemørbrad med
sur-sød sauce og nudler

En mørbrad er en kødudskæring fra en muskel, der sidder på indersiden af dyrets rygsøjle. Når man køber en mørbrad svarer den til musklen, som på et menneske ville blive kaldt Musculus psoas major. Hos et menneske vil det altså være de muskler som går ned og stabiliserer hoften, og hæfter sig langs rygsøjlen. Mange tror, at en mørbrad sidder længere oppe på ryggen - gerne ved nakken - men det er en generel misforståelse. De sidder lige over hoften og fortsætter op midt på ryggen. Så en mørbrad er ikke noget, der kun relaterer sig til ét bestemt dyr, os mennesker har den også. Som udskæring hos slagteren kan man få svinemørbrad, kalvemørbrad, oksemørbrad eller lammemørbrad. Mørbrad er noget af det mere velsmagende kød på dyrene, derfor koster det også derefter.

Man skal være forsigtig, når man tilbereder mørbrad. Hvis man ikke er over sin mørbrad, bliver det hurtigt meget tørt og sejt, især mørbrad af svin er tilberedning en hårfin balance.
Når man skal tilberede en mørbrad af svin, så kan man sagtens rosa stege den. Bakterierne på hele stykker af svinekød som eksempelvis svinemørbrad sidder nemlig på overfladen af kødet, og de ødelægges ved stegning.

Det er lettere at tilberede en mørbrad af okse, der skal mere til før stegen er ødelagt, og her kan man også komme bedre afsted med, at kødet er mindre tilberedt i forhold til en mørbrad af svin. Især en mørbrad af okse er god til at lave bøffer af. Der findes tvivlsomt noget bedre end en god bøf, og mørbrad af okse smager også utroligt lækkert om sommeren på grillen som bøffer.

For mørbrad af lam gælder det samme som for oksemørbraden. Det må gerne blive lidt rødere end en mørbrad af svin, men ikke alt for meget. Oksemørbrad har så meget smag, at man næsten kan spise den rå. Lammemørbraden skal lige have lidt mere, end man typisk ville give en oksemørbrad.