Én grunddej - fire fantastiske småkager

forskellige småkager med en grunddej

Denne nemme grunddej kan med lidt få tilføjelser blive til fire forskellige slags småkager. Du kan eksempelvis lave vaniljekager med orange eller lækre cookies med to slags chokolade.

Ca. 25 stk.

Ingredienser til grunddej:

125 g mandler
Kornene fra en 
vaniljestang
1 knivspids 
hjortetaksalt
125 g sukker
125 g hvedemel
65 g smør
1 æg
 

Sådan laver du grunddejen

Kør mandlerne med vaniljekorn i en blender eller foodprocessor, til det er som rasp.
Bland de øvrige ingredienser i og saml dejen med ægget. 
Pak dejen i film og lad den hvile i køleskabet i mindst 4 timer eller til næste dag.
 
 

Hjerter med ingefær og citron

1 portion grunddej (med små justeringer)
1 spsk st. ingefær 
125 g farin
Fintrevet skal fra 1 usprøjtet citron
 
GLASUR
200 g flormelis
1 tsk. rød farve
Lidt vand
Lyserød sukkerpynt
Hjerteformet udstikker
 

Fremgangsmåde

Tilbered grunddejen som angivet, men skift vaniljen ud med ingefær og brug farin i stedet for sukker.
Tilsæt citronskal før ægget.
Pak dejen ind i plastfilm og lad den hvile i køleskab. 
Rul dejen ud på et meldrysset bord og stik småkagerne ud med en udstikkerform. 
Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 180° på næstnederst rille i ca. 8 minutter.
De skal være gyldne.
Lad kagerne køle af på en rist.
Rør ingredienserne til glasuren sammen og kom den på kagerne.
Pynt til sidst med sukkerpynt. 
 

Cookies med to slags chokolade

1 portion grunddej
50 g hvid chokolade
 
PYNT
50 g mørk chokolade
 

Fremgangsmåde

Følg opskriften på grunddej, hak chokoladen og ælt i dejen.  
Lad dejen hvile og tril til kugler på størrelse med en hasselnød.
Sæt dem på en bageplade med meget mellemrum, tryk let på hver. 
Bag kagerne ved 180°  i 7-10 minutter og lad dem køle helt af på en rist. 
Hak og smelt chokoladen.
Dyp halvdelen af småkagen i chokoladen og lad den tørre. 
 
 

Vaniljekager med orange

En portion grunddej
25 g fintrevet eller meget finthakket pomeransskal
 
PYNT
25 g pomeranskal
50 g hasselnøddeflager
 

Fremgangsmåde

Tilbered grunddejen som beskrevet og ælt pomeransskal i dejen. 
Tril dejen til en lang pølse og stil den på køl i 4 timer. 
Skær pølsen i ½ cm tykke skiver og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Drys med pomeransskal og hasselnøddeflager. 
Bag kagerne i en 180°  varm ovn i 8-10 minutter, til de er gyldne. 
 

Småkager med lakrids og lime

1 portion grunddej
Fintrevet skal fra 1 usprøjtet lime
2 spsk. lakridspulver
 
PYNT
3 spsk. lakridspulver
1 spsk. rørsukker
Blomsterformet udstikker
 

Fremgangsmåde

Tilbered grunddejen, men ælt limeskal og lakridspulver i dejen, før du sætter den på køl. 
Rul dejen ud (ca. ½ cm tyk) på et melet bord.
Stik kagerne ud med udstikkerformen og drys med lakridspulver og sukker.
Læg kagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem på næstøverste rille i en 200° varm ovn i ca. 10 minutter. 
Lad kagerne køle af på en rist og læg dem i kagedåse.
 
 

Juleknas og konfekt - få julens bedste opskrifter her