Varme hveder til Store Bededag

Grove hveder

Traditionen tro skal der varme hveder på bordet Store Bededagsaften. Her får du en opskrift på grove hveder - så kan du nyde dem med god samvittighed

Varme hveder aftenen før Store Bededag er en tradition hos mange danskere. Og hvorfor så ikke peppe de skønne hveder lidt op, så man rent faktisk kan blive mæt af dem?

De grove hveder er også perfekte til morgenmaden på Store Bededag - hvis der altså er nogen tilbage...

Grove hveder

12 grove hveder
Tid: 15 min.
Hævning: 45 + 30 min.
Bagning: ca. 20 min.

Det skal du bruge til grove hveder
2 pakker økologisk gær
5 dl vand
2 tsk salt
1 spsk sukker
2 æg
150 g fuldkornshvedemel
Ca. 600 g hvedemel

Er du traditionsrytter, har vi selvfølgelig også en helt klassisk opskrift på de varme hveder

Sådan laver du grove hveder
1. Gæren smuldres og røres ud i lunkent vand. Tilsæt salt og sukker.

2. Pisk æggene let og bland dem i dejen, sammen med fuldkornsmel og halvdelen af hvedemelet. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Stil den til hævning et lunt sted i 45 min.

3. Slå dejen ned og form den til 12 lige store hveder. Læg dem tæt, så de opnår den karakteristiske form, i en bradepande, ca. 25 x 30 cm, med lidt høje sider.

4. Lad de grove hveder efterhæve over damp: Sæt bradepanden over gryden med vand, der simrer svagt, så dampen stiger op om de grove hveder i ca. 15 min. - og lad dem hæve i yderligere 15 min.

5. Pensl dine hveder med vand og bag dem ved 225 grader i ca. 20 min.

6. Afkøl de færdigbagte hveder en anelse, flæk og rist dem evt. i ovnen, så de er sprøde og gyldne på skærefladen, og server de grove hveder varme med ost og marmelade - eller helt enkelt med iskoldt smør.

De grove hveder smager skønt sammen med lækker hjemmelavet blåbærsyltetøj med et snert af appelsin. Opskriften får du her