Majs i massevis

Majs-majskolbe

Majs er lækre, sunde og velsmagende, men mange vælger den fra, fordi de synes, den er for besværlig at dyrke i forhold til udbyttet. Her får du nogle gode tips til at lykkes med majs.

Dyrk selv majs

Hjemmedyrkede majs smager fantastisk, men for mange, der prøver at dyrke majs, går det galt med både udbyttet og spisekvaliteten, og derfor bliver de ofte valgt fra allerede efter en enkelt sæson. 

Det er både synd og skam, for udvalget af lækre velsmagende majs er stort, og så er de faktisk ganske nemme at dyrke.

Majs er varmekrævende, så for at få en god fremspiring, er det godt at forspire majsene i potter indenfor ved stuetemperatur eller lidt højere. Efter fremspiring kan de vokse videre i drivhuset, indtil de er store nok til at plante ud.

De mest populære sorter sukkermajs i haverne herhjemme er lumidor supersød og hollywood. Majs kan spises rå, kogt, sauteret, grillet, ristet eller bagt. 

Lækkersulten? Snup en snack med majs

Bedst at forspire majs

Det kan betale sig at forspire majsene for at undgå fritfluen, som lægger æg midt i maj. Fluerne lægger kun æg på de små planter, så vent med at plante ud til sidst i maj og til de forspirede planter har fået mindst tre blade. 

Så indendørs i potter i starten af maj. Anbring potterne til spiring et varmt sted - ca. 25°. I løbet af tre til fire dage vil de spire, og derefter kan du sætte dem i drivhus.

Omkring midten af maj, når der ikke længere er risiko for frost, kan majsene udplantes - husk at afhærde dem i et par dage ved at tage dem ud af drivhuset om dagen.

Direkte såning skal først ske, når jorden er blevet mindst 15 grader varm. Dæk med fiberdug, så fuglene ikke kan komme til majskornene. Plant i en firkant i stedet for i en lang række, så planterne har god mulighed for at bestøve hinanden. Bestøvningen er alfa og omega i forhold til majsdannelsen på kolberne.

majs

Modenhedsprøven

Det er vigtigt kolberne høstes på det rigtige tidspunkt, hvis de skal være lækre at spise. Du kan undgå at plukke majs på et forkert tidspunkt, hvis du forsigtigt folder svøbbladene tilbage, når støvtrådene er visnet og blevet brune. 
 
Så trykker du forsigtigt på én af kernerne – kommer der en vandig saft ud, er majsen umoden, siver der derimod en mælket saft ud af kolben, er den moden. Er væsken tyktfl ydende, er majsen overmoden.

Majs trives fint med salat som naboplante. Her er tips til gode salater i køkkenhaven