Guide til basilikum

Blå basilikum plante

Mange forestiller sig den grønne plante med de store flotte blade, når vi tænker på basilikum. Vi bruger den måske på pizza, i en salat med tomat og mozzarella eller laver en lækker pesto af krydderurten. Men faktisk kan basilikummen meget mere end det. Vidste du f.eks. at nogle sorter smager af citron, lime, kanel eller lakrids?

Smagen af basilikum 

De fleste kender og bruger mest den helt almindelige grønne storbladede basilikum og måske også den rødbladede, men basilikum er så meget mere end blot de to slags. Har man lyst til selv at dyrke basilikum, kan smagsoplevelsen udvides med mange forskellige spændende sorter, som tilmed er ganske dekorative, når de blomstrer.
 
Basilikum kræver både læ og varme, så det er nødvendigt at dyrke planterne enten i drivhus, udestue, vindueskarm eller på en lun beskyttet plads på terrassen eller altanen. Forspir planterne indenfor, og plant tidligst ud i starten af juni.
 

Forspiring 

 
Når basilikum forspires, skal frøene drysses oven på jorden og trykkes let ned, men ikke dækkes. Så frøene enkeltvis eller flere sammen. Jo færre planter, der står sammen, jo bedre bliver planterne. Hold jorden fugtig, og lad frøene spire et lunt og lyst sted, gerne over 20°. 
 

Første høst

 
Ved første høst nippes toppen af, så planten begynder at danne sideskud. Når planterne har nået en vis størrelse, begynder de at udvikle blomster på bekostning af bladene, så det kan betale sig at så nye planter med jævne mellemrum. 
 
 

De mange smage 

 
Basilikum findes med mange lækre smage, som kan bruges til både mad og desserter. Smagene kan f.eks. være citron, lime, kanel og lakrids. Alt efter sort kommer der hvide eller lyserøde blomster. 
 

Den græske basilikum 

 
Nogle sorter har en meget kompakt vækst med et væld af små blade, f.eks. den lille græske basilikum, som har en god, men mere skarp smag end den almindelige salatbladede basilikum, vi normalt bruger.
 
Husk: Basilikum tåler ikke udtrørring